Skip to content

Graag wil ik het met jullie eens hebben over verspilling

Verspillingen zijn zonde van je geld en van je energie binnen je bedrijf! Waarom? Het zijn namelijk werkzaamheden die je niet doet voor de klant. Verspillingen zijn werkzaamheden die er door de tijd heen in sluipen. Ooit waren de werkzaamheden wel voor waarde van de klant. Maar de wensen van de klant en ook je processen zelf veranderen.

Als je naar verspillingen gaat kijken, krijg je een handvat om op een totaal andere manier naar je eigen werk te kijken.

Voor veel mensen zal er een wereld van verspillingen opengaan, niet alleen in je bedrijf maar ook in je dagelijkse leven.

Hier een voorbeeld uit het dagelijkse leven.

Laatst werd ik gebeld door een vriendin die langs wilde komen. Gezellig dacht ik en ging gelijk aan de slag met het maken van koffie. Ik ben van de ouderwetse stempel en gebruik nog filterkoffie.

Even het water bijvullen dan naar de kast om een filter te pakken en weer terug naar mijn koffiezetapparaat om de filter te plaatsen.

Vervolgens loop ik naar de (rommel) lade om de koffie te pakken. Je weet wel zo’n (rommel) lade waar elk jaar weer heel veel producten tevoorschijn komen die over de datum zijn. Gewoonweg omdat je de lade zo vol hebt gepropt dat je het volledige overzicht kwijt bent.

Ik schep de koffie in het filter. Jammer het koffiepak is op. Ik loop weer terug naar diezelfde (rommel) lade en ga op zoek naar een nieuw pak. Maar je kent het wel, je hebt inmiddels 3 pakken koffie in je handen gehad en bij nummer 4 heb je pas het juiste vast.

Ik loop weer naar mijn koffiezetapparaat en ga verder met het scheppen van de koffie in het filter. Misschien net iets teveel koffie, even een paar schepjes eruit halen want anders wordt die koffie wel erg sterk.

Terwijl de koffie doorloopt wacht ik tot deze klaar was. Pak een thermoskan en giet de koffie erin. Helaas net iets teveel koffie gezet dus het restant gooi ik weg.

Mijn vriendin was er inmiddels en ik vroeg lekker een kopje koffie?

Wat denk je?  Nee dankjewel heb je ook thee? ARGH!!!

Herkenbaar?!

Hier de verspillingen nog even op een rij:

Transport Aantal keer op en neer lopen naar het koffiezetapparaat. Beweging Zoeken naar het juiste pak koffie in die (rommel) lade. Overbewerking Verwijderen van de koffie uit het koffiefilter. Voorraad In diezelfde (rommel) lade verschillende pakken koffie pakken voordat ik de juiste hebt. Overproductie. De koffie die ik weggooide omdat deze niet in de thermoskan paste. Wachten. Wachten tijdens het doorlopen van de koffie, ik had bijvoorbeeld ook de vaatwasser kunnen uitruimen. Fouten Mijn vriendin wilde helemaal geen koffie.

En dan heb je nog een 8ste verspilling en dat is het niet benutten van de talenten van je medewerkers.

Welke verspillingen herken jij binnen je bedrijf?

Herken je dit?

Kom dan snel in contact en ik leer je hoe je jouw klant de beste service kan geven.