Skip to content

Dust yourself off en try again!

Als ondernemer gaat het contact met je klant niet altijd van een leien dakje. Soms gaan dingen anders dan verwacht. Maar zoals perfect gezongen wordt: If at first you don’t succeed, dust yourself off and try again.

Vrij vertaald: Als iets niet meteen lukt, zet jezelf erover heen en probeer het nog een keer. Dat heeft verder geen uitleg nodig of toch wel?

Hoe zet jezelf erover heen? Ga jij op zoek naar mogelijke inzichten of leg je altijd de schuld/oorzaak bij een ander?

Als het laatste het geval is dan is het inderdaad vrij simpel. Jij hoeft niets te veranderen, je hebt nu eenmaal lastige klanten! Dit is uiteraard een makkelijke uitweg. Wat jammer is want je doet jezelf maar ook je klanten tekort door niet tot inzichten te komen. Grijp het moment aan en zie het als een mogelijkheid om te groeien.

Het overkwam mij een paar weken geleden ook. Het contact met een klant verliep alles behalve vlekkeloos. Heel eerlijk, ik dacht in eerste instantie wat een bevalling zeg, ik was er helemaal klaar mee, had dit nu niet sneller gekund!?….Nu ben ik niet het type dat bij de pakken neer gaat zitten en nooit de schuld bij zichzelf zoekt. Dat past niet bij mij en al helemaal niet bij de inhoudt van mijn programma’s.

Ik wist natuurlijk dat ik bij mezelf te rade moest gaan en ben aan de slag gegaan. Het klinkt nu makkelijker gezegd dan gedaan.

Ik deel hier een aantal tips die mij in ieder geval helpen.

Tip 1 Wat is je doel?

Zoals in veel gevallen: beginnen met het einde zorgt ervoor dat je pad er naartoe helder wordt.
Mijn doel was zorgen voor minder contactmomenten. Waardoor ik tijd bespaar voor mezelf maar ook zeker voor de klant. Mijn doelgroep heeft namelijk altijd overvolle agenda’s.

Tip 2 Breng het in kaart.

In mijn geval ben ik alle contactmomenten, die ik met de klant had gehad gedurende de dienstverlening, in kaart gaan brengen. Zo werd voor mij inzichtelijk met welke frequentie ik deze klant had gesproken en wat de inhoudt was van de contactmomenten.

Tip 3 Perspectief van buitenaf.

Praat over je bevindingen met verschillende mensen (netwerk, familie en vrienden). Praat uiteraard met je klant, vraag om feedback. Geloof me het kan soms best confronterend zijn maar uiteindelijk brengt het mij altijd weer nieuwe inzichten. En onthoudt het is nooit persoonlijk.
Nadat ik met de klant had gesproken was de conclusie dat ik niet duidelijk genoeg was geweest in mijn communicatie bij bepaalde contactmomenten. Zelf herkende ik hier wel een rode draad bij gesprekken met andere klanten. Dus tijd voor mij om hiermee aan de slag te gaan.

Tip 4 Onderneem actie.

Ga kijken in hoeverre je het de volgende keer anders kan doen.
Ik heb de wensen en verwachtingen van de klant genoteerd bij elk contactmoment en ben gaan kijken in hoeverre in daar aan tegemoet kwam. Wanneer dit niet het geval heb ik dit aangepast.

Conclusie.
Mijn eigen klantreis weer onder de loep genomen. Nieuwe verfrissende inzichten gekregen, als ondernemer gegroeid. Én een tijdsbesparing voor mij en de klant gerealiseerd in de toekomst.

Herken je dit?

Kom dan snel in contact en ik leer je hoe je jouw klant de beste service kan geven.